logo

lijn

Solidariteit in de zorg onder druk?


07-04-2016 ● Pieter Coppoolse

Het is profijtelijk voor verzekeraars om collectieve polissen op te zetten voor gezonde mensen. Het werkt risicoselectie in de hand en belemmert verzekeraars te investeren in zorg voor de duurste patiënten uit angst die groep aan te trekken.

PolisReview berichtte op 16 februari in haar blog "dat het aantal zorgpolissen groeide van 55 in 2006 naar 70 in 2015" (CPB, mei 2015). Risicoselectie loont, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Suzanne van Veen. De groei van het aantal polissen is een symptoom van een weeffout in de zorgverzekeringswet.

"Suzanne van Veen (28) concludeert in haar promotieonderzoek over het zogeheten stelsel van risicoverevening in de zorg, dat dit stelsel tekort schiet en concurrentie belemmert. Ze verdedigt haar onderzoek vanmiddag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De promotie komt in de week dat hoogleraar betaalbaarheid van zorg Patrick Jeurissen in het FD waarschuwde voor het onderschatten van de duurste 1% patiënten. Zij dragen zo’n 30% van de totale zorgkosten", meldt het FD vandaag.

Zorgverzekeraars krijgen structureel te weinig geld van de overheid voor het aannemen van mensen met zeer hoge zorgkosten, zoals mensen met meerdere aandoeningen. Tegelijkertijd ontvangen ze nog te veel geld voor het aannemen van jonge, gezonde mensen die weinig zorg nodig hebben. Deze weeffout in de zorgverzekeringswet werkt risicoselectie in de hand en zet solidariteit onder druk.


Missie

PolisReview wil een bijdrage leveren aan het verbeteren van de relaties tussen zorgconsument, zorgverlener en zorgverzekeraar, zodat de kwaliteit van zorgpolissen en zorgcontracten door inbreng van ervaringen van zorgverzekerden en zorgaanbieders wordt verbeterd.

Contact

Heeft u een vraag aan PolisReview? U kunt deze mailen aan: info@polisreview.nl

Twitter

@polisreview
PolisReview in ontwikkeling.